Merhabalar.. Bundan bir önceki makalemizde, Citrix XenServer 6.0 kurulumu ve beraberinde gelen yeni özellikleri sizlerle paylaşmıştık. Bu makalemizde ise, XenServer sunucusu üzerinde configuration yapılandırma seçeneklerinden sizlere bahsediyor olacağım.. XenServer kurulumu ile ilgili makalemizi incelemek isteyen arkadaşlarımız buradan ilgili makale hakkında bilgi alabilirler. XenServer sunucumuz üzerinde configuration yapılandırması için ilk önce yapmamız gereken XenServer sunucumuzu çalıştırıyoruz.
XenServer sunucumuzun açılmasının ardından, karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Şekil üzerinde de görüldüğü gibi, XenServer sunucusu üzerinde uygulanacak olan birden çok yapılandırma seçeneği mevcut. Şimdi bu yapılandırma seçeneklerini adım adım inceleyelim. Costomize System ekranına baktığımız da ilk yapılandırma seçeneğimiz Status Display seçeneği. Şekil üzerinde de görmüş olduğunuz gibi, bu ekran üzerinde, XenServer sunucusunu hangi sanallaştırma platformu üzerinde oluşturduğumuz, kullanmış olduğumuz mevcut XenServer versiyonu ve XenServer sunucumuza ait Network bilgileri mevcut.
Network and Management Interface kısmında ise, sunucumuz üzerinde bulunan network ınterfacemiz ile ilgili, MAC Adresi, DHCP, sunucumuzun IP adresi, Gateway adresi, ve hostname bilgileri yer almakta. Eğer, network bilgilerinizde değişiklikler yapmak istiyorsanız yine Network and Management Interfaces seçeneği üzerinde iken Enter tuşuna basarak configuration değişikliği yapacağımız bölüme giriş yapıyoruz.
Bu configuration ekranı üzerinde de yine karşımıza bazı yapılandırma seçenekleri çıkmakta. Interface üzerinde configuration değişikliği yapmak için Configure Management Interface üzerinde Enter tuşuna basıyoruz.
Select NIC for Management Interface ekranında , XenServer sunucumuz üzerindeki Interface ?ler mevcut. Şuan da benim sunucum üzerinde aktif durumda kullanmakta olduğum PCnet32 LANCE ismine sahip bir interface mevcut. Mevcut interface üzernde iken Enter tuşuna basarak DHCP ve IP adresi ile ilgili değişiklikler yapabileceğim ekrana ulaşıyorum.
Bu configuration ekranı üzerinde, DHCP seçeneğine tıklayarak DHCP ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Gerektiğinde , DHCP with Manually Assisgned Hostname seçeneği ilede, DHCP ve Hostname bilgilerini manuel olarak girebilirsiniz.
DHCP üzerinde yeniden yapılandırma için Enter tuşuna basıyoruz.
DHCP ile ilgili yapılandırma işlemleri için yine iki seçeneğimiz mevcut. Continue Wiht DHCP enabled seçeneği ile yapılandırmaya devam edebilir, Convert to static Addressing seçeneği ile de, IP adresinizi static adrese dönüştürme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu ekran üzerinde ise, Copy Hostname to XenCenter Name seçeneği ile XeCenter sunucunuzun ismini kopyalayabilir, Enter a New XenCenter Name ile, XenCenter sunucunuz için yeni bir isim belirleyebilirsiniz.
Eğer, DHCP tarafındaki IP yapılandırmasını statik bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız, DHCP with Manually Assigned Hostname seçeneği ile de , gerekli IP yapılandırmasını yapabilirsiniz.
Display DNS Serves ekranında ise, DNS Server ?a ait IP adesimiz yer almakta.
Bu configuration ekranında ise, XenServer sunucunuzu, network üzerindeki bir veya daha fazla NTP Server arasında eşitlemek için gerekli olan yapılandırma bilgileri mevcut.
Yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi, Network Time (NTP) seçeneği üzerinde Enter dediğimiz zaman NTP Server sunucusu ile ilgili karşımıza bazı yapılandırma seçenekleri çıkmakta. Bunlara da kısaca değinecek olursak;
Enable NTP Time Synchronization
Bu seçenek ile, XenServer sunucumuzu, NTP server bilgisayarları arasında eşitleme işlemi gerçekleştirmesi için aktif duruma getirmektedir.
Disable NTP Time Synchronization
NTP Server bilgisayarları arasındaki eşiteme işlemini durdurur.
Add an NTP Server
Bu seçenek ise, mevcut NTP Server bilgisayarları arasında yeni bir NTP Server eklememizi sağlar.
Remove a Single NTP Server
Network üzerindeki NTP Server bilgisayarları arasından tek bir NTP Server bilgisayarını kaldırmamızı sağlar.
Remove All NTP Servers
Network üzerindeki bütün NTP Server bilgisayarlarının kaldırılmasını sağlar.
Test Network seçeneği ile , şekil üzerinde de görüldüğü gibi, lokal IP adresimize, gateway adresimize, ve citrixxenserver.com adresine Ping atma işlemlerini gerçekleştirebiliyoruz.
Örnek olarak, ben kendi gateway adresime pink atmayı deniyorum. Bakalım sonuç başarılı olacakmı..
Şekil üzerinde de görüldüğü gibi, gateway adresimize ping atma işlemi başarılı bir şekilde sonuçlandı. Eğer, network üzerinizde ki başka bir bilgisayara ping atmak isterseniz, bu işlemi de, Ping custom Address seçeneğini kullanabilirsiniz.
Display NIC?s ekranında ise, sunucumuz üzerindeki Network Interface ?sine ait MAC Address ve cihaz bilgileri yer almakta.
Emergency Network Reset seçeneğinde ise, Network configuration ayarlarımızın resetlenmesi işlemini gerçekleştiriyoruz.
Burada dikkat edeceğimiz husus, resetleme işlemi sonucunda, sunucumuz üzerinde kayıtlı durumda bulunan network yapılandırma bilgilerinin silineceğidir. Bununla ilgili uyarı mesajını da zaten yukarıdaki şekil üzerinde almaktayız.
Authentication tarafına baktığımızda ise, yine karşımıza bazı yapılandırma seçeneklerinin çıktığını görmekteyiz. Log In /Out seçeneği ile, sunucu üzerinde oluşturulmuş olan geçerli kullanıcı adı ve şifresini kullanarak sunucu üzerinde giriş ve çıkış işlemleri gerçekleştirilmekte. Change Password seçeneği ile ise, kullanıcıya ait şifre değiştirme işlemi gerçekleştirilmekte. Change Auto ?Logout Time seçeneği ile de, kendimizin belirlemiş olduğu zaman aralıkları içerisinde otomatik çıkış işlemi gerçekleştirilmekte.
Yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi, otomatik çıkış işlemi default olarak 5 minutes (dakika) olacak şekilde ayarlanmış durumda. İsterseniz otomatik çıkış işlemini de kendiniz manuel olarak belirleyebiliyorsunuz.
Virtual Machines kısmında ise, sunucumuz üzerindeki sanal bilgisayarlara ait performans bilgilerini görebiliyoruz.
Şuan benim sunucum üzerinde, herhangi bir sanal makine olmadığı için yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi sanal makine kısmı, No Virtual Machines Present olarak görülmekte.
Host Performance İnformation seçeneğine baktığımız da ise, XenServer hostumuza ait CPU ve Memory kullanım değerlerini görmekteyiz. All VMs seçeneği ile de, sunucumuz üzerinde bulunan bütün sanal makinelerin performans değerlerini görebiliyoruz.
Disk and Storage Repositories ekranına baktığımız da, yine birden çok yapılandırma seçeneğinin olduğunu görüyoruz. İncelememize Current Storage Repositories seçeneği ile devam edelim.
Current Storage Repositories seçeneği içersinde, yukarıdaki şekil üzerinde de görmüş olduğunuz gibi, sunucumuz üzerinde mevcut durumda kullanılan depolama aygıtlarının listesi bulunmakta. Depolama aygıtı olarak , DVD Drives, Local Storage, Removable Storage aygıtlarının olduğunu görmekteyiz.
Örnek olarak, Local Storage (yerel depolama) aygıtı hakkında yapılandırma bilgisi almak istediğimiz de karşımıza kullanıcı adı ve Password ekranı çıkmakta. Gerekli alanlara kullanıcı adı ve password bilgileri girildiği zaman depolama aygıtımız hakkındaki bilgilere ulaşıyoruz.
Şekil üzerinde de görüldüğü üzere, local diskimizin 90 GB depolama alanına sahip olduğunu, Device kısmında ise, diskimize ait aygıt bilgilerini görmekteyiz.
Create New Storage Repositories seçeneği ile ise, sunucumuz üzerinde yeni depolama havuzları oluşturabiliyoruz.
Yeni bir depolama aygıtı oluşturulmak istendiğinde ise, oluşturulmak istenen aygıt üzerinde Enter tuşuna basıyoruz ve gelen ekran da oluşturulacak olan depolama aygıtına ait bilgileri girerek yeni bir depolama aygıtı oluşturabiliyoruz.
Attach Existing Storage Repositories seçeneği ile beraber ise, mevcut depolama diskimizi diğer depolama diskleri ile Attach (bağlama) işlemi yapabiliyoruz.
Specify Suspend SR seçeneğinde, sunucumuz üzerindeki mevcut depolama diskimizi suspend (bekleme) konumuna alabiliyoruz.
Specify Crash Dump SR seçeneği ile ise, sunucumuzu, kilitlenme durumunda meydana gelebilecek sorunlara karşı depolama diski olarak kullanabiliyoruz.
Resource Pool Configuration seçeneği , mevcut kaynak havuzları içerisine yeni bir kaynak havuzu oluşturmamızı, sanal makineler arasında migrate (geçiş) işlemleri gerçekleştirmemizi sağlar.
Join a Resource Pool (Forced) seçeneğinde ise, sunucumuz üzerinde mevcut durumda bulunan kaynak havuzu içerisine yeni bir kaynak havuzu üye yapmamızı sağlar. Burada dikkat edeceğimiz nokta, kaynak havuzu içerisine başka bir kaynak havuzu oluşturulması durumunda, sanal makinelerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına ve data kayıplarına yol açacağı unutulmamalıdır.
Remove This Host from the Pool seçeneği ise, mevcut kaynak havuzları içerisinden, herhangi bir kaynak havuzunu silmemizi sağlamaktadır. Burada da dikkat edeceğimiz husus, kaynak havuzunun silinmesi sonucunda tüm yerel depolama aygıtlarının da silineceği unutulmamalıdır.
Designate a New Pool Master, kaynak havuzu içerisine, kaynak havuzu yöneticisi olarak, geçici bir kaynak havuzu atamamızı sağlar. Bunun sonucunda ise, XenCenter Sunucusunun geçici bir süreliğine kaynak havuzu ile bağlantısı kesilir.
Hardware and BIOS Information ekranında ise, sunucumuz üzerinde bulunan CPU,Memory, ve BIOS bilgilerini görüntülememizi sağlar.
System Description tarafına baktığımızda, sistemimizin modeli, serial numarası ve üreticisi hakkındaki bilgilere ulaşabiliyoruz.
Processor tarafında ise, sunucumuz üzerindeki işlemcimiz hakkındaki donanım bilgilerine ulaşıyoruz.
System Memory seçeneği içerisinde ise, toplam ram miktarı, toplam bellek soketleri gibi bilgiler mevcut.
Local Storage Controllers seçeneğinde, sunucumuz üzerindeki yerel depolama denetleyicisi hakkındaki bilgiler mevcut.
BIOS Information seçeneğinde de, BIOS ile ilgili versiyon bilgileri mevcut.
Keyboard and Timezone ekranında, klavye ve zaman dilimi ile ilgili ayarları değiştirebiliyoruz.
Yukarıdaki şekil üzerinde ise, Klavye ve Dil seçeneklerinin listesi görülmekte.
Bu ekran üzerinde ise, Bölge Seçenekleri mevcut..
Remote Service Configuration kısmında, uzak lokasyon üzerinde bulunan bilgisayalar hakkında syslog hizmetlerini yapılandırmamızı sağlamaktadır.
Backup , Restore and Update seçeneğinde, XenServer sunucumuz üzerinde bulunan sanal makinelerin yedeklenmesi, restore (geri yükleme) ve Update yapılması işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Schedule Virtual Machine Metadata seçeneği ile, sanal bilgisayarlarımızın günlük,haftalık, ve aylık olarak metadata bilgilerinin yedeklenmesini sağlayabiliyoruz.
Örnek olarak, sanal makinelerimizin günlük olarak yedeklenmesini istiyorsak Daily seçeneği üzerinde iken Enter tuşuna basıyoruz.
Enter işleminin akabinde, şekil üzerinde de görüldüğü gibi, Metadata bilgilerinin günlük olarak yedeklenecek şekilde yapılandırıldığını görmekteyiz.
Backup Virtual Machine Metadata seçeneği ile, backup alma işleminin başlamasını sağlıyoruz.
Backup alma işlemi başlıyor..
Ve Backup alma işlemimiz başarılı bir şekilde tamamlanmış durumda..
Restore Virtual Machine Metadata ile de, yedeğini almış olduğumuz metadata?nın geri yükleme işlemlerini gerçekleştiriyoruz.
Technical Support menüsünde ise, sunucumuz üzerinde ki configuration bilgilerini doğrulama, kaydetme, ve upload etme, yani uzak lokasyon üzerindeki bir bilgisayara gönderme işlemlerini gerçekleştiriyoruz.
Reboot or Shatdown seçeneği ile de,sunucumuzun yeniden başlatılmasını sağlıyoruz.
Local Command Shell ile de, komut satırı ekranına geçiş yapıyoruz.
Evet, bir makalemizin daha sonuna geldik. Bu makalemizde, XenServer sunucusu üzerinde Configuration Yapılandırma Aayarlarından bahsettik. Bir sonraki citrix konulu makalemde görüşmek üzere hoşcakalın.
Yavuz TAŞCI